Rezervari SpaRezervari Spa

Prin utilizarea serviciilor noastre, sunteţi de acord cu prezenţii Termeni şi Condiţii. Vă rugăm să îi citiţi cu atenţie.

Deja sunteti membru?

Rezervari SpaRezervari Spa
Ati uitat parola?

Nu ai un cont?

SPA A-Z

Termeni SPA de la A-Z

tab bg image

A

Acupresura

Metoda chinezeasca de vindecare si alinare a durerii, veche de trei mii de ani, care presupune introducerea unor ace fine in puncte esentiale ale corpului ce comunica cu diferite organe (puncte energetice sau meridiane precum in acupunctura).

Alina durerea cauzata de afectiuni musculare, neurologice sau artritice.

Acupunctura

Metoda chinezeasca de vindecare si alinare a durerii, veche de trei mii de ani, care presupune introducerea unor ace fine in puncte esentiale ale corpului ce comunica cu diferite organe (puncte energetice sau meridiane precum in acupresura).

Alina durerea cauzata de afectiuni musculare, neurologice sau artritice.

Aerobic

Exercitii ritmice, efectuate in ritmul muzicii cu scopul de a stimula bataile inimii si plamanii, de a arde grasimea si de a ameliora activitatea musculara folosind oxigen din sistemul circulator.

 

Activitate aerobica

Include exercitii usoare precum mersul pe jos, alergarea usoara sau dansul  de societate dar nu Jazz sau Rock and Roll ! Aerobic insemna « in prezenta oxigenului ».

Afuziune

A se vedea Vichy Shower

Ai Chi

Presupune o serie de exercitii in apa derivate din conceptele Tai-Chi combinate cu programele Shiatu si Watsu pentru a conecta mintea si corpul. Sunt efectuate in apa pana la nivelul umerilor folosind tehnici de respiratie profunda.

Algoterapia

Presupune impachetari la cald cu plante marine, ajutand la diminuarea stresului si a durerii. Plantele marine sunt un sedativ usor cu proprietati anti-inflamatorii si analgezice.

Anaerobiu

Activitati musculare care nu sunt total dependente de oxigenul deja disponibil in sistemul circulator.  Exercitiile precum sprintul, canotajul, cycling-ul, innotul de competitie, exercitiile cu greutati si de body building necesita mai mult oxigen decat cel present in sistemul circulator.

Aromaterapia

Tratamente bazate pe masaj corporal, facial si/sau capilar care induc o stare de relaxare si imbunatatesc circulatia prin folosirea unor uleiuri esentiale aromatice din plante, copaci si flori. Sunt folosite puncte de acupresura pentru a restabili un flux de energie echilibrat in tot corpul.

Asanas

Exercitii de yoga

Ayurveda

Tratament indian ce foloseste uleiuri incalzite si ierburi pentru a declansa procese naturale de vindecare, pentru a creste metabolismul, pentru a catifela pielea si a induce o stare generala de relaxare si pace spirituala.

B

Balneoterapia

Termen general pentru a desemna tratamentele bazate pe apa, ce folosesc apa termala naturala, apa de izvor, apa minerala sau apa de mare pentru a induce o stare de relaxare, pentru a imbunatati circulatia, a stimula sistemul imunitar si pentru a detoxifia, revitalizand corpul in acelasi timp.

Body Composition Analysis (Analiza structurii corporale)

Proces de evaluare cu scopul de a determina raportul dintre masa de grasime si masa slaba corporala. Rezultatele ajuta la stabilirea unor programe individualizate de nutritie si exercitii.

Body Wrap (Impachetari corporale)

Corpul este impachetat in cearceafuri de panza, de plastic si paturi. Caldura care penetreaza pielea induce o stare de relaxare si revitalizeaza pielea.

C

Chiropraxie

Indreptarea coloanei si a structurii osoase/corporale pentru a alina durerile de spate si problemele de postura. Acest tratament este folosit pentru a evalua si a corecta interferentele nervului coloanei vertebrale si ajuta la mentinerea unui echilibru natural al corpului pentru ca acesta sa functioneze la capacitatea sa maxima.

Climatoterapia

Terapie in aer liber, in spa-uri care indeplinesc reguli stricte privind puritatea aerului, cu scopul de a imbunatati respiratia (conform indicatiilor: altitudine joasa sau inalta, climat marin).

Cura cu apa rece

Inceputul hidroterapiei asa cum o cunoastem azi dateaza din 1843. Tehnica a fost conceputa la inceputul secolului al XIX –lea de catre Vincent Priessnitz (1799-1852), fiul unui fermier din Silesia fara studii medicale, ca un regim ce consta in administrarea de apa rece, impachetari cu apa rece, dusuri si scufundari, combinate cu dieta si exercitii in aer rece. Metoda s-a raspandit incet in toata Europa si in Statele Unite. Cura cu apa rece a devenit cunoscuta sub denumirea de hidroterapie.

Crenoterapia

Se refera la toate tipurile de terapii ce folosesc apa minerala, noroi sau aburi.

Cure pentru copii

Forme de terapie indicate si specifice copiilor (a se vedea Cure).

Cure pentru mame

Forme de terapie indicate si specifice mamelor (a se vedea Cure) efectuate in clinici spa speciale, sanatorii sau clinici de reabilitare.

D

Day Spa (Spa cu program de o zi)

Un Spa de zi ofera o gama de tratamente bazate pe apa, programe de infrumusetare si de fitness, dar doar pentru o zi, incat nu exista posibilitatea de a ramane peste noapte. Termenul este de asemenea cunoscut sub denumirea de Destinatie spa.

Dead Sea mud (Noroi de la Marea moarta)

Noroi bogat in minerale provenite de la Marea moarta din Israel. Folosit pentru tratarea afectiunilor reumatice si pentru relaxare.

Detoxifierea

Eliminarea din corp a otravurilor si a toxinelor care s-au acumulat in urma consumului excesiv de alcool si droguri.

Dusul

Jet sau current de apa aplicat pe corp ca forma de tratament. A se vedea

Dus scotian (Scotch douche) si Jet Blitz.

 Drinking cure (Cura cu apa)

Administrarea de apa pentru hidratare si aport de minerale.

E

E..

F

Facial treatment (Tratament facial)

Tratament de curatare profunda  aplicat pe fata, gat si umeri, folosind masti, creme si tehnici de masaj pentru a tonifia, a exfolia, a hidrada si a revitaliza pielea.

Fango

Termen Italian care se refera la noroi compus din argila solida si produse organice. Noroiul care este bogat in minerale este supus unui proces de “maturare” in vase speciale inainte de a fi folosit in scop terapeutic.

Fangoterapia

Tratamente cu noroi aplicate pe toate partile corpului sub forma de impachetari la cald pentru a detoxifia, a relaxa musculatura, a stimula circulatia si pentru a alina durerea.

Floatation Bath (Baie plutitoare)

Baie calda cu uleiuri si saruri in care clientul pluteste pe apa, de obicei in intuneric sau intr-o lumina slaba. Platforma plutitoare are dimensiunea unui pat si in intuneric total poate cauza claustrofobie.

G

G..

H

Health vacation (Vacanta pentru sanatate)

Vacanta petrecuta intr-un centru spa pentru a ameliora starea de sanatate prin fitness, exercitii si relaxare sub supraveghere medicala precum si prin folosirea resurselor locale ale centrului.

Herbal Wrap (Impachetare cu ierburi)

In acest tratament, folosit pentru a elimina impuritatile si toxinele si pentru a relaxare musculara, se utilizeaza benzi de material imbibate in solutii pe baza de ierburi pentru a acoperi toate partile corpului. Treatamentul este urmat de o perioada de odihna.

Holistic Health (Sanatate holistica)

Abordare “alternativa” sau “complementara” a sanatatii si a fitnessului care se bazeaza pe starea de bine mentala si constientizarea spirituala. Persoana este tratata ca un totunitar, de unde si denumirea tehnicii.

Homeopatia

Sistem terapeutic definit de Samuel Hahnemann (1755-1843) in  care cantitati foarte mici de substante naturale, generau simptomele bolii cand erau administrate unor indivizi sanatosi. Foarte posibil acest tratament foloseste abilitatea proprie a corpului de a se vindeca, utilizand energia electromagnetica eliberata de surse naturale precum plante, ierburi si minerale.

Hidromasajul

Sunt folosite jeturi de apa pentru a masa dierite parti ale corpului, fie utilizand un dus ce este tinut in mana, fie unul fixat in perete.

Hidroterapia

Denumire folosita  inca din 1876 pentru a desemna un sistem de tratamente bazate pe apa precum masajul sub apa, dusuri reci si calde, scufundarea in bai cu apa minerala si jet spray-uri. Wilhelm Winternitz (1835-1917), medic din Viena este considerat drept « Parintele tehnicilor hidroterapeutice). Efectul terapeutic al apei depinde de temperatura, adancimea si durata scuundarii precum si de continutul in minerale al apei si contribuie la alinarea durerilor muculare si durerilor articulare precum si la stimularea circulatiei si a sistemului imunitar.

I

Inhalari si dusuri

Tratament ce implica inhalarea aburilor degajati de izvoare cu apa minerala si apa de mare, adesea amestecata cu extracte de plante precum eucaliptul si uleiuri. Este folosit in afectiuni respiratorii pentru a trata congestia la nivelul sinusurilor si al plamanilor.

Integrative Medecine/Practitioner (Medicina integrativa/Practician)
Ramura a medicinei care foloseste in acelasi timp tratamente complementare si traditionale (conventionale). Un practician foloseste atat medicina complementara (sau alternativa) cat si pe cea traditionala, vestica.

Iod

Element chimic ce amelioreaza circulatia arteriala si microcirculatia la nivelul pielii si scade tensiunea sangvina arteriala (cea ridicata).

J

Jacuzzi

Tehnica denumita dupa numele inventatorului ce se refera la folosirea unei cazi in care se pot aseza mai multe persoana pentru a fi masate de jeturi cu apa din interior.

K

Kneipp-Therapy (Terapia Kneipp)

O adaptare a hidroterapiei in secolul al XIX-lea, conceputa de Pastor Sebastian Kneipp (1821-1897) ce consta in tratamente cu apa calda si rece, in plimbari descult in roua diminetii si in folosirea unor uleiri de baie extrase din plante, totul combinat cu exercitii fizice si o dieta bazata pe mancare naturala. Tehnica populara in Austria, Germania si Elvetia.

Kompaktkur

Forme speciale de cure preventive si de reabilitare. Tratamente ce se realizeaza in grup (maxim 15 persoane) avandu-se in vedere concepte terapeutice structurale si multi-disciplinare.

Kur 

Forma de terapie specifica, structurata si individualizata ce foloseste resurse locale speciale. Tratament ambulatoriu, policlinc si clinic in vederea reabilitarii, vindecarii si preventiei. Durata: 2-4 saptamani in Europa..

L

Liquid Sound (Sunet  produs de un lichid)

Terapie care foloseste lumina si sunetul desupra si sub apa

Lomi-Lomi Massage (Masaj Lomi-Lomi)
Tehnica hawaiiana de vindecare in ritm linistitor de tobe.

Loofah Body Scrub (Exfoliere corporala cu lufa)

Masaj corporal in care se foloseste un burete pentru a exfolia pielea si a stimula circulatia. Se utilizeaza, de asemenea, apa de mare, nisip, uleiuri, extracte marine si din plante.

Lymph Drainage (Drenaj limfatic)
Masaj terapeutic ce foloseste o tehnica de pompare usoara pentru a stimula scurgerea lichidului limfatic, pentru a drena excesul de toxine si deseuri din corp. Poate fi realizat prin masaj manual, masaj ce foloseste hidro sau aromaterapia si prin presare mecanica.

M

Masaj

Manipularea muschilor si a tesuturilor superioare, in general realizat manual, dar si prin jeturi de apa, pentru ameliorarea circulatiei, relaxarea musculara, diminuarea stresului si relaxarea generala a corpului. Poate implica tot corpul, fata si gatul sau spatele in functie de cerinte.

Medicinal water (Apa medicinala)
Apa minerala cu efect terapeutic dovedit. Apa medicinala este un medicament. Folosirea sa ca remediu local necesita recunoasterea oficiala a izvorului drept izvor medicinal.

Mineral water (Apa minerala)

Apa ce prezinta o puritate naturala cu anumite efecte dietetice, a carei sursa trebuie sa fie intr-un depozit de apa subteran sau protejat. Continutul unor anumite substante nu trebuie sa depaseasca limitele indicate.

Moor (Turba)
Impachetare corporala cu un preparat din turba bogat in minerale si substante organice, folosita pentru a diminua durerea si rigiditatea si a induce o stare de realaxare.

Mother and child cures (Cure pentru mame si copii)
Forma de terapie specifica, structurata si conceputa pentru mame (a se vedea Cure) in clinici spa speciale, sanatorii sau clinici de reabilitare.

Mud Bath (Baie de noroi)
Corpul este acoperit cu noroi termal organic pentru relaxare si hidratarea pielii.

N

Naturopathic treatments (Tratamente naturale-naturopatice)

Terapii naturale de vindecare ce folosesc extracte de plante, tufa, copaci sau flori.

Naturopatia
Terapii naturale de vindecare ce folosesc extracte de plante, tufa, copaci sau flori.

O

O..

P

Parafango.

Tratament ce foloseste noroi vulcanic amesteacat cu ceara ce contine parafina, folosit pentru a alina durerile musculare si articulare. Se aplica un strat subtire mai usor de inlaturat decat noroiul traditional.

Paraffin Treatments (Tratamente cu parafina)
Corpul, mainile si picioarele sunt acoperite cu ceara cu parafina, apoi invelite in folii de plastic pentru a mentine caldura. Pe masura ce ceara devine solida, impuritatile si pielea moarta sunt inlaturate de pe suprafata corpului, lasand pielea fina ca matasea. Caldura generata ajuta la relaxarea corporala.

Physicotherapy (Fizicoterapia)
O serie de tratamente ce folosesc energia fizica (mecanoterapia, electroterapia, terapia cu ultra-sunete si terapia cu lumina etc).

Physiotherapy (Fizioterapia).

Totalitatea terapiilor naturale (nechirurgicale) aplicate pentru a restabili, a mentine si a imbunatati functionarea armonioasa a organismului uman.

Phytotherapy (Fitoterapia)

Tratamente de vindecare care folosesc extracte din plante, tufe, copaci, uleiuri aromatice esentiale, alge si extracte florale. Se aplica prin masaje, impachetari, terapii cu apa si aburi, inhalare, homeopatie si administrare de ceaiuri de plante.

Pilates
O serie de exercitii usoare pentru intarirea musculaturii, concepute de Dr. Joseph Pilates in anii 1920.

R

Radon

Gaz inert analgesic si anti-inlamator folosit pentru tratarea bolilor precum Morbus Bechterew si a artritei reumatoide.

Reflexologie

Tehnica chinezeasca ancestrala prin care se maseaza un punct de presiune, de obicei la nivelul picioarelor, uneori al mainilor si al urechilor, folosing zone ale corpului ce corespund dieritelor organe.
Se considera ca aceasta tehnica relaxeaza corpul si vindeca zonele stimulate.

Reabilitare

Masuri terapeutice ce restabilesc starea de sanatate si abilitatea de a munci in urma unor boli sau accidente.

Relaxare

Tratamente de relaxare folosite pentru a calma diferite afectiuni provocate de ritmul de viata actual, precum si de stresul fizic si neurologic.

S

Salt Glow (Stralucire prin sare)
Tratament pentru exfoliere, prin care este inlaturata pielea moarta si este stimulata circulatia, prin frecarea corpului cu sare bruta si uleiuri aromatice.

Scotch Douche (Dus scotian)
Masaj revigorant cu jeturi de apa la temperaturi si nivele de presiune variabile care stimuleaza circulatia si relaxeaza musculatura. Tehnica cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de Scotch Hose Shower si Jet Blitz.

Shiatsu
Tehnica traditionala japoneza de masaj cu acupresura folosita pentru a induce o stare de relaxare, vindecare si rejuvenare. Se face presiune asupra anumitor puncte specifice in corp care stimuleaza si deblocheaza « meridianele » (cai prin care energia vitala strabate corpul).

Spa resources (Resurse spa)

Terapie fizica, de exemplu masaje, impachetari cu fango si peloid, fizioterapie, inhalari, tratamente Kneipp, tratamente balneo-fizice, luandu-se in considerare in mod special remediile terapeutice locale.

Spring water (Apa de izvor)
Apa obtinuta intr-un bazin de apa subteran care nu trebuie sa fie dezinfectata si care ar trebui sa fie imbuteliata la sursa.

Sulfur therapy (Terapie cu sulf)
Balneoterapie in care se foloseste sulful pentru a ameliora afectiuni motorii.

Swedish Massage (Masaj suedez)
Tehnica de masaj europeana cu scopul de a relaxa musculatura si a amelioara circulatia prin folosire uleiurilor de masaj si prin manipulari si miscari usoare.

Swiss Shower (Dus elvetian)

Dus cu jeturi ce alterneaza apa calda si apa rece.

T

Tai Chi

Forma de meditatie cu originea in unele arte martiale chinezesti ancestrale ce implica un flux de energie si miscare constant. Combina concentrarea mentala, respiratia lenta si miscari de dans pentru a creste „chi” (energia vitala).

TCM Traditional Chinese Medicine (Medicina traditionala chinezeasca)

Masaj Thai –tehnica de masaj fara folosirea uleiului, ce se practica pe podea si care este conceputa pentru a creste flexibilitatea si a diminua stresul.

Talasoterapia
Tratamente in care se foloseste apa de mare in scopuri preventive si curative. Includ impachetari cu iarba de mare si alge si hidroterapia.

Thermal bath (Baie termala)
Baie intr-un bazin cu apa exclusiv termala.

Thermal Water (Apa termala)
Apa calda in mod natural, bogata in minerale, saruri, iod si gaze.

Termoterapia

Ajuta la imbunatatirea echilibrului termic prin bai de suna si aburi precum si prin mijloace hidroterapeutice.

U

U..

V

Vichy shower (Dus Vichy)
Masaj sub apa termala curgatoare.

W

Whirlpool bath (Baie cu hidromasaj)

Numita dupa inventatorul si creatorul sau, aceasta resprezinta o baie suficient de mare incat sa incapa mai multe persoane asezate pentru a fi masate cu jeturi de apa.

X

X..

Y

Y..

Z

Z..